skip to Main Content

Jedilnice predstavljajo enega izmed najpomembnejših prostorov v naših domovih. Služijo nam lahko kot prostori za uživanje hrane, družabni prostor, delovni prostor, zato je izbira prave jedilnice večjega pomena. V naši ponudbi lahko izbirate med okroglimi, ovalnimi in oglatimi mizami, različnih dimenzij in barvi, prisluhnimo tudi željam strank in mize izdelamo po naročilu. Najpomembnejši del pri jedilnicah predstavljajo stoli. Njihova udobnost in elegantnost pripomore k dobremu počutju. Izbirate lahko med lesenimi stoli, kovinskimi, stoli iz modernih materialov, ter različne kombinacije teh. V primeru da ne najdete primerne jedilnice, kontaktirajte nas in skupaj bomo našli rešitev za vas.

Jedilne mize so po navadi obkrožene z šestimi stoli, v manjših gospodinjstvih pa z celo štirimi, obstajajo pa tudi izjeme kjer so jedilnice z osmimi ali celo več stoli. Jedilna garnitura lahko vsebuje oglato, okroglo ali ovalno mizo.
Kakšno JEDILNICO izbrati okroglo ali ovalno?

 • okrogla jedilna miza in stoli zavzema manj prostora
 • vsi sedeči so v enakovrednem položaju
 • ergonomska oblika s tem manj možnosti za poškodbe ob njej
 • v raztegnjenem položaju je miza manj stabilna
 • oglata miza je manj prostorna, rešitev je podaljšek mize
 • v raztegnjenem položaju je oglata miza še vedno zelo stabilna
 • oglata je bolj primerna za modernejše jedilnice

Jedilna miza in stoli se razlikujejo po velikosti, barvi in obliki, pred nakupom je dobro premisliti koliko članov gospodinjstva bo jedilnico uporabljalo in kakšna je njihova starost, za vse ostalo poskrbimo mi.

Na kaj moramo paziti pri nakupu jedilnice?
Osrednji del jedilnice je seveda miza, obdana s stoli in klopjo. Izbira kakovostne jedilne mize je zelo pomembna pri opremljanju jedilnice. Kvalitetna miza je dolgoročna naložba, zato se odločite za kakovosten izdelek, ki bo estetsko in praktično zadovoljiv. Če želite ustvariti toplo in domačo vzdušje si oglejte naše jedilne mize in lesene stole. Kuhinjski stoli naj bodo praktični, udobni ter preprosti za vzdrževanje , še posebej za čiščenje. Tisti, ki imate majhne otroke svetujemo da se izogibate steklenim mizam, saj se boste tako izognili marsikateri nesreči. Namreč steklene mize so elegantne so pa tudi zelo hladne in robustne.

Nasveti za ureditev moderne jedilnice.
Moderna jedilnica je elegantna, praktična in v koraku z časom, zato velja pri opremljanju upoštevati sledeče:

 • Center vsake jedilnice mora zasedati jedilna miza in stoli. V kolikor vam prostor dopušča lahko omizje postavite na sredino jedilnice, kar še posebej velja za večje mize z večjim številom stolov.
 • Pravokotne jedilne mize imajo najboljši izkoristek, namestimo jih lahko tudi ob steno, za številčnejšo družbo pa na sredino. Take mize so primerne tudi za v dvoje, za občasne pogostitve pa pridejo prav raztegljive. Družinam odgovarjajo tudi okrogle mize, kiso zelo prijetne in nudijo sproščena druženja.
 • Za vsakim stolov mora biti vsaj 30 cm prostora, to nam omogoča, da brez težav vstanemo od mize. Približno enaka razdalja mora biti med sedalom in površino mize.
 • Da bo vaše omizje prišlo še bolj od izraza, svetujemo da tik nad njim namestite razsvetljavo.
 • Za toplo vzdušje boste najlažje poskrbeli z pohištvom iz lesa, podoben učinek dosežete tudi s prti ali blazinami za stole. Oblazinjeni moderni stoli jih načeloma ne potrebujejo saj so dovolj udobni.
 • V večini primerov so jedilnice v povezavi s kuhinjo. Tudi če prosto prehajate med obema prostoroma, jih probajte vsaj optično razdeliti. Pri tem si lahko pomagate z barski stoli ali namestite preprogo ki bo zaznamovala drugi prostor.
 • Moderne jedilnice običajno nudijo urejen, eleganten slog. Lahko pa tej elegantnosti dodamo malce igrivosti, z dodajanjem različnih stolov okrog mize. S tem ustvarimo edinstveno atmosfero. Tisti, ki imate majhne otroke se boste težko izognili nesrečam okrog mize za to svetujemo bolj robustne materiale, katere enostavno vzdržujemo in čistimo. Izbira jedilnice s klopjo je idealna izbira za vse, ki imate prostorsko stisko, saj
  večinoma klopi vsebuje prostor za shranjevanje različnih predmetov kot so, blazine, pregrinjala,..

Kaj izbrati, klasične ali moderne jedilnice?
Jedilnica je pomemben prostor, v katerem se zadržujemo veliko časa in je del sodobne kuhinje, zato je pomembno, kakšni stoli bodo postavljeni v ta prostor. Klasični stil jedilnice doprinese domačnost in povezanost narave.

 • Kuhinjska garnitura iz masivnega lesa je osnova klasično urejene jedilnice. Les nam vedno pričara vrhunsko očarljiv ambient, katerega lahko nagradimo z oblazinjenjem sedežnih klopi.
 • Dodatni leseni stoli za jedilnico se po navadi odlično dopolnjujejo z leseno sedežno klopjo.
 • Moderni slog jedilnice zaznamujejo moderni materiali kot so steklo in kovina.
 • Ambienti, kjer so moderni stoli, največkrat kovinski stoli dopolnjeni z usnjenimi prevlekami poskrbijo za eleganco kljub hladnejšem vtisu.

Vprašanja, ki si jih moramo zastaviti ob nakupu jedilnice:

 • kakšna je velikost prostora namenjenega za našo jedilnico?
 • koliko ljudi bo sedelo za našo mizo?
 • koliko gostov prihaja k nam na obisk?
 • ali imamo majhne otroke?

Jedilne mize in kuhinjski stoli so bili nekoč sestavni del kuhinje, večje hiše pa so imele jedilnice popolnoma ločene. Današnja moderna jedilnica velja za odprt prostor med kuhinjo in dnevnim prostorom, to pomeni, da obenem združuje in ločuje dva prostora. Vsekakor velja, da je jedilnica središče dogajanja. V njej se moramo počutiti dobro in udobno zato ni vseeno kakšne mize in stole boste izbrali.

Back To Top