skip to Main Content

Barski stoli so zvesti spremljevalci od prve jutranje kave do zadnjega kozarca vina zvečer. Čeprav so na visokih nogah so zelo udobni in praktični. Zagotovo veste , da med barske stole uvrščamo stole, ki imajo sedalo višje od kuhinjskih stolov. Če želite del svoje jedilnice spremeniti v mini barski kotiček, v katerem boste lahko posedali s prijatelji ob kozarcu pijače ali pa zjutraj na hitro pozajtrkovali, potem brez barskih stolov ne bo šlo. Preden se odločite za nakup, natančno razmislite kaj potrebujete.

Od kje taka priljubljenost barskih stolov?
Večini ljudem so barske mize dragocen dodatek pri opremljanju kuhinje ali jedilnice. Vašem ambientu vdihnejo eleganco in prestiž, ne smemo pozabiti tudi na praktičnost. Večina ljudi manjše obroke poje kar stoje ob kuhinjskem pultu. To pa vsekakor ni primerno. Vsak obrok je nekaj posebnega, zato so barske mize in stoli tako pripravni in praktični. Poleg tega ni veliko pripravljanja in pospravljanja. Kdor ima barske stole v kuhinji ni nikoli sam saj kuharju lahko tako dela marsikdo družbo.

Barski stoli so nepogrešljivi tudi v barih in gostinskih lokalih. Gostinski stoli in gostinske mize se zelo pogosto dopolnjujejo z barskimi stoli. Z njimi lahko zapolnimo vsak sleherni kotiček našega lokala. Gostje, ki pridejo sami na kavo se raje poslužujejo barskih stolov kot da bi samevali za jedilno mizo. Poleg tega barske mize so višje in nudijo boljši pregled nad ostalim dogajanjem. Ravno iz tega razloga so barske mize in stoli eden izmed bolj priljubljenih delov pohištva v lokalu, poleg tega ustvarjajo domače in prijateljsko vzdušje.

Katere barske mize in stole izbrati?
Vaša odločitev je, da v vašem domu ustvarite prijetno, družabno, domače barsko vzdušje. Preden izberete barske stole in mize za svoj dom se posvetujete z domačimi o vaših navadah in potrebah, le na tak način bo vaša izbira prava. Pred nakupom svetujemo sledeče:

 • Preverite kakšno pohištvo prevladuje v vašem ambientu, barski stoli in mize se morajo biti skladni z ostalim pohištvom. Upoštevajte stil, material in barve.
 • Dimenzije vaših prostorov, če ste bolj omejeni se odločite raje za minimalistične modele, v primeru večjih prostorov se lahko poslužujete večjih kosov.
 • Z kakšnim kuhinjskim ali barskim pultom razpolagate. Za optimalno razporeditev upoštevajte višino in dolžino.
 • Namembnost uporabe: če bo sedenje na barskih stolih daljše svetujemo udobnejše barske stole z naslonjali in oblazinjenim sedalom
 • Starost uporabnikov: če bo do na njih zasedali otroci naj bodo barski stoli z nastavljivo višino in preprosti za čiščenje.

Iz katerih materialov so narejeni barski stoli?
Pri izdelavi barskih stolov in miz se uporablja različne materiale. Dobavljivi so v različnih
oblikah in barvah ter dimenzijah. Barski stoli imajo lahko eno nogo ali pa štiri kot
običajni kuhinjski stoli. Ogrodje in sedišče barskega stola je lahko izdelano iz enakega
materiala ali pa v različnih kombinacijah npr. ogrodje iz lesa sedalo pa iz pvc-ja. Na izbiro
materiala vpliva tudi namembnost stolov. Zunanji barski stoli moraj biti narejeni iz
vzdržljivih materialov, kateri niso občutljivi na vremenske vplive. Glede na material
izdelave več tipov barskih stolov:

 • leseni barski stoli
 • kovinski barski stoli iz nerjavečega jekla ali železa
 • plastični barski stoli
 • barski stoli iz ratana

Barski stoli so dobavljivi v različnih oblikah med katerimi lahko izbirate:

 • barski stoli brez naslonjala
 • barski stoli z naslonjalom
 • barski stoli z naslonom za roke
 • oblazinjeni barski stoli
 • vrtljivi barski stoli

Primerna višina za vaš barski stol.
V nakup barskega stola se ne smemo zaleteti. Prenizek ali previsok barski stol sta za sedenje neudobna, poleg tega ustvarjata disproporcionalen videz prostora. Imamo tri možnost:

 • Nižji barski stoli – višina med 60-65 cm ustrezajo pultu, ki je 90 cm nad tlemi.
 • Standardni barski stoli – višina se giblje okoli 75 cm ustrezajo pultu, ki so visoki okoli 105 cm / najpogostejša višina v gostinskih lokalih).
 • Zelo visoki barski stoli – višina se giblje okoli 85-90 cm ustrezajo pultu ali kuhinjskemu otoku višine 120 cm ali več.

Slog in udobje barskega stola.
Odločite se za barski stol z zasnovo, katera bo izpolnila vaše standarde tako udobja kot sloga. Barski stoli brez naslonjala so najbolj pogost slog barskega stola. Načeloma so takšni stoli okrogli za popolne se izkažejo v kolikor želite prihraniti na prostoru, saj takšne stole enostavno porinete pod pult. Načeloma so taki stoli manj udobni in na njih preživimo manj časa. Barski stol z naslonjalom za hrbet je najboljša izbira če je vaša prioriteta udobnost. Taki stoli omogočajo večjo podporo kot tradicionalni leseni barski stoli. Edina slaba stran tega je, da zavzemajo več prostora, kar pomeni da jih boste v želeni prostor spravili veliko manj. Vrtljivi barski stoli so lahko zelo priročni , odsvetujemo jih v kolikor imate gospodinjstvo z majhnimi otroki.

Barski stol z ročicami in naslonjalom za hrbet je najboljša izbira, če je vaša prioriteta udobje. Omogočajo veliko večjo podporo kot tradicionalni barski stol brez hrbtnega naslanjala in so kot nalašč za posedanje v vašem baru ali za gledanje televizije. Edina slaba stran? So veliko širši kot stoli brez naslonjala ali z le hrbtnim naslonjalom, kar pomeni, da boste v želeni prostor spravili manj takšnih stolov.

Back To Top